Pieneņu medus 9 atbildes
Kārlis Langins (2022-06-02 23:04:13) |
Pieneņu medus | ||
Kārlis Langins (2022-06-02 23:04:14) |
Vikipēdija sacīja, ka medus satur ~15% ūdens un ~4 pH. Cukurs ir cukurs, bet skābi nolēmu paspaidīt no citrona, kura pH ir ~3. Te noderēja lakmusa papīrīši. https://t.co/UCPesZZSnI | ||
Kārlis Langins (2022-06-02 23:04:15) |
Viss sākās ar pieneņu ziediem, kurus kārtīgi noskaloju un izplūkāju ziedlapiņas. Apbēru ar kilogramu cukura, pielēju sulu no 2 citroniem, un noliku ievilkties uz dažām dienām. https://t.co/7yG5AuJ2UC | ||
Kārlis Langins (2022-06-02 23:04:17) |
Manā prātā, termiskās apstrādes neesamība ļautu saglabāt atsevišķus enzīmus (vai vienalga kas tur vēl), kas tikai bagātinās produkta garšu. | ||
Kārlis Langins (2022-06-02 23:04:17) |
Te sākās problēmiņas... Šķiet, ka biju nepareizi pieņēmis ziedlapiņās un citrona sulā esošo ūdens daudzmu, jo tā masa bija ieguvusi pārāk zemu viskozitāti. Šķiet, ka bija padarbojušās arī dažas sīkstas baktērijas, jo bija jūtams neeedaudz etiķskābes. | ||
Kārlis Langins (2022-06-02 23:04:18) |
Paņemot pH mērījumu, tas rādīja tādu pašu kā citrona sulai ~3. Mazliet pasmadzeņoju un radās jautājums - lakmusa papīrīši mēra skābes stiprumu vai tā koncentrāciju? No zinošās @kruuna noskaidroju, ka tas viss nav tik vienkārši. | ||
Kārlis Langins (2022-06-02 23:04:20) |
Sākotnēji varētu šķist, ka skābu vidi varētu neitralizēt nedaudz bāze, piemēram dzeramā soda. Nekad, nekad to nedariet. Nolēmu visu atšķaidīt ar lielāku daudzumu cukura. yolo Izspiedu visu sākotnējo labumu caur marli un atlikušās ziedlapiņas aplēju ar ūdeni un novārīju. https://t.co/4X81PLSl6P | ||
Kārlis Langins (2022-06-02 23:04:22) |
Novārījumu nokāsu, piebēru vēl cukuru, un, intereses pēc, to nolēmu vārīt līdz karamelizācijas procesam. Uzmanīgi vēroju notiekošo, lai nekas nesāk piedegt. https://t.co/hcQdCzuqri | ||
Kārlis Langins (2022-06-02 23:04:23) |
Karamelizētā daļa bija tumši brūna, augstu viskozitāti, labu aromātu un garšu, taču pietrūka skābums. Loģiski, es abus virumus salēju vienā... https://t.co/12k4TbIGpS | ||
Kārlis Langins (2022-06-02 23:04:24) |
Sanāca visnotaļ patīkams sīrups. Garšu raksturotu kā vispirms cukurs, tad karamele, tad pienenes. Uzlējums (?) Ziedlapas240g Cukurs1150g Citrons200g Vārīšana Ūden snosedzot ziedlapas Cukurs600g Gala produkts ~4 pH |